Bron: Cobouw | Maartje Henket |
Heerlen – ZigZagSolar is een nieuw systeem voor zonnepanelen aan de gevel, dat meer dan 100 procent energie moet gaan opleveren. Het wordt momenteel getest in de Wijk van Morgen in Heerlen.
ZigZagSolar is een gevel met een zigzag. De zonnepanelen liggen in een schuin naar boven gericht vlak; het naar beneden gerichte vlak wordt ingevuld met opake (ondoorzichtige) gevelpanelen. De zigzag is zo uitgewerkt dat de zon in hartje zomer direct vol op het zonnepaneel valt, terwijl de stralen in hartje winter via de gewone panelen naar de zonnecellen worden weerkaatst. Zo wordt de opbrengst hoger dan die van zonnecellen op een dak. Namelijk maximaal 26 procent hoger.
“Als je de energieopbrengst van een goed georiënteerd paneel op een dak ijkt op 100 procent, leveren wij dus tot 126 procent”, zegt woordvoerder Sander Bardoel. De gevel moet uiteraard wel goed zijn georiënteerd en het gebouw moet voldoende vrij staan. Ook de kleur van de gewone gevelpanelen beïnvloedt de opbrengst, maar minder dan gedacht. Als de weerkaatsing van een spiegel op 100 procent stelt, dan zijn matzwarte gevelpanelen nog altijd goed voor 80 procent.
Doordat de zonnepanelen schuin naar boven zijn gericht en de opake panelen schuin naar beneden, zie je de zonnepanelen niet vanaf de straat. De materialisatie van de gevelpanelen bepaalt het gevelbeeld. De opake panelen kun je zelfs van afbeeldingen voorzien. Bijvoorbeeld een gebouwhoge fotoprint. Dit kan met name de bestaande bouw op twee manieren verbeteren: de gevel gaat energie leveren en hij ziet er beter uit. Bardoel: “We krijgen dan ook veel geïnteresseerde reacties van woningcorporaties die bijvoorbeeld jarenzestigflats in hun bestand hebben, die ze graag nog een jaar of 25 mee willen laten gaan.”
Het gevelsysteem wordt ontwikkeld door een team dat zowel bestaat uit creatieve jonge honden als mannen met veel ervaring. Bij het project is onder meer Ruud Derks betrokken, die meer dan twintig jaar bedrijven van DSM geleid heeft en reeds verscheidene zonne-energieprojecten heeft geïmplementeerd, en Wim van de Wall, die een even lange tijd productontwikkeling deed bij Trespa.
SGS-intron en Hogeschool Zuyd hebben eerder al metingen verricht aan de gevel. Voor het team waren de resultaten een stimulans om de volgende stappen naar industriële productie te zetten. Een testopstelling meet de elektrische opbrengst per 5 minuten, temperaturen, zelfreinigende werking en bouwfysische effecten. Er wordt gewerkt aan een lichtgewicht en kosten-effectieve uitvoering met een nog hogere opbrengst.